Melkveebedrijf Jan en Hetty Uitentuis
Op dit bedrijf wordt messekleverkaas gemaakt en volgen schoolkinderen een educatief project.

foto: krukje


Fam. Uitentuis-Knip
Middenweg 93
1462 HG Noordbeemster
telefoon 0299 - 681584
Terug naar de kaart
Terug naar de adressenlijst
Terug naar de vorige pagina


Karel en de Kikkerkoning, educatief project
foto detail werkmap karel en de kikkerkoning
Thema werken
Het thema Werken gaat over de fysieke arbeid van de mens en de invulling van de primaire behoefte van de mens: het zorgen voor voedsel, of een inkomen om voedsel van te kopen. Het gaat in het project specifiek over het boerenbedrijf in de Beemster, het gebruik van het land voor akkerbouw en grasland, het maken van kaas en het verhandelen van de kaas op de kaasmarkt.

De belevenis op locatie staat centraal:
het werken op de boerderij van fam J. Uitentuis, Middenbeemster.

Kinderen spelen als het ware een mini agrarische economie na. Ze kunnen gaan werken als de boer, waar ze de koeien moeten voeren met de juiste verhoudingen in voer voor een optimale melkproductie. Samen met een echte boer, Jan Uitentuis, maken ze hun eigen Kikkerkoning kaas, die ze vervolgens op de kaasmarkt gaan verhandelen; met echte berries om kaas te dragen en een hele grote waag om de kazen te wegen.

foto: het begin van de kaas, de melk foto: kaas wordt klaargemaakt voor de pers foto: kazen in de pers foto: drogen van de kazen

Naast de fysieke activiteiten om geld te verdienen kunnen de kinderen ook met kennis geld maken: elk beroep heeft een eigen kwartetspel, waarmee de kennis van de kinderen over het boeren, kaasmaken en de markt spelenderwijs wordt getest.
Na afloop van de activiteiten wordt de balans opgemaakt. Het kind dat het meeste liters melk, kilogrammen kaas en euro's heeft verdiend heeft gewonnen.

foto: kaasdragen foto: afwegen voer voor de koeien foto: uitrekenen melkopbrengst koeien foto: kwartetspelers