collage messseklaverkaas Melkveebedrijf
Jan en Hetty Uitentuis

Op dit bedrijf wordt messekleverkaas gemaakt.

Fam. Uitentuis-Knip
Middenweg 93
1462 HG Noordbeemster
telefoon 0299 - 681584

Terug naar de kaart
Terug naar de adressenlijst
Educatief project



foto messekleverkaas
Messekleverkaas
De messeklever is een traditionele Noordhollandse streekkaas die in de herfstmaanden op de boerderij werd gemaakt. De oorsprong is een mislukte bereiding van Edammer kaas.
De kaas wodt gemaakt van koemelk waaraan zuursel en stremsel woden toegevoegd. De wrongel wordt vochtiger afgewerkt dan normaal en na het persen wordt de kaas met zout ingewreven. Daarna wordt de kaas gedurende twee weken in een vochtige koele cel bewaard. De kern begint dan zacht te worden en de kaas heeft dan een friszure zachte romige smaak.

foto etiket messekleverkaasDe start
In 2004 is een project gestart voor het ontwikkelen en promoten van de Messekleverkaas. Een kaasbak werd in gebruik genomen zodat er ook gepasteuriseerd kon worden. Vele testen zijn verricht om de juiste receptuur te vinden. In de zomer waren de verpakking en de folder gereed. Met de Messeklever is aan diverse proeverijen deelgenomen.
En eind 2004 is goedkeuring verleend voor het zuivellokaal! Al met al een goede start voor dit 'nieuwe oude' product!
Deze kaassoort maakt Jan iedere week en de afzet gaat meestal via de Groene Hoed (streekproductenafzetorganisatie).
De Messeklever staat af en toe ook op de kaart bij de restaurants Het Heerenhuis en Aagje Deken in Middenbeemster.

Kenmerken
Jonge kaas van licht afgeroomde koemelk, vorm van een Goudse kaas, ongeveer 5cm hoog en 20 cm, gewicht 1,3 - 1,7 kg.
Kleur: van ivoor wit tot gelig.
Smaak: milde licht zure en gistachtige smaak, zachte en kleverige structuur.
Samenstelling: ongeveer 45% vet in droge stof, vochtgehalte 57 - 60%.

Educatief project Karel en de Kikkerkoning.